przepisy

Szpinak z karmelizowanymi pekanami i ananasem

Nie przepadam za owocami. Marchewka czy jabłko? U mnie zawsze wygrywa marchewka. I seler, i natka pietruszki, i jarmuż, i pyszny koperek. Uwielbiam zieleninę. Ale owoce trzeba jeść. Chociaż trochę. Troszeczkę? I ciągle szukam sposobu, jakby to troszeczkę jednak zjeść.

Raczej nie zdarza się, bym tak po prostu w ciągu dnia sięgnęła po jabłko, gruszkę czy banana – tych ostatnich raczej wcale nie jadam. Wyjątkiem są czereśnie, winogrona i śliwki. Na poczekaniu zjem kilogram. I całe szczęście, że rozum podpowiada albo już wtedy krzyczy: dosyć! Tylko że te moje jedyne ulubione owoce są smaczne i zdrowe tylko, gdy jest na nie sezon.

Z chęcią zjem sałatkę owocowo – bakaliową. Ale tylko zrobioną przez kogoś. Mnie samej jednak na jej przygotowanie szkoda czasu. Zawsze można go przeznaczyć na jakieś wytrawne warzywne danie. Rozwiązaniem bywają sałatki warzywne z dodatkiem owoców. Byle to nie owoce były podstawą!

Na ostatnie babskie spotkanie przygotowałam sałatkę, która łączy cudowny, zieloniutki szpinak z całkiem niezłym ananasem. 😉 

A już w 100 % fajny jest sposób podania – w ananasie!

 

Szpinak z karmelizowanymi pekanami i ananasem

Przygotuj:

Arkusz pergaminu, aby na nim wystudzić karmelizowane pekany.

Składniki: 

  • 1 dojrzały ananas (dojrzały ładnie pachnie ananasem, z łatwością wyciągniesz środkowy listek)
  • szklanka pekanów
  • ok. 300 g szpinaku
  • ok. 120 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/5 szklanki oliwy
  • ok. 1/5 szklanki białego octu winnego
  •  łyżeczka musztardy np. dijon
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pieprz i sól do smaku
  1. Całego ananasa (z liśćmi) oraz szpinak dokładnie umyj i osusz.
  2. Z ananasa zrób miskę: odetnij jeden bok i wydrąż środek. Rób to delikatnie. W przeciwnym razie w misce będą dziury 😉 
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj pekany i wymieszaj, tak by pokryły się masłem. Następnie dodaj cukier. Od tej chwili mieszaj dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści i powstały syrop pokryje wszystkie orzechy. Uważaj! Łatwo się przypala. 
  4. Karmelizowane pekany wyłóż na pergamin. Porozdzielaj je, jak wystygną będzie trudniej.
  5. Ananasa pokrój na w miarę równe  kawałki.
  6. Zrób sos: połącz oliwę, ocet, musztardę, zmiażdżony czosnek, odrobinę soli i pieprz.
  7. Wymieszaj szpinak z ananasem i pekanami, pokrusz fetę, dodaj sos i wymieszaj.
  8. Sałatkę włóż do ananasowej miski.

Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z bloga the FOOD CHARLATAN

Jeśli Ci się podobało
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Jeśli podoba Ci się mój blog, powiedz o nim znajomym :)