przepisy

Pyszne serki do chleba, warzyw i tak po prostu

Na stoiskach z serami kuszą swoim wyglądem kolorowe rolady serowe, serki nadziewane ziołami, oliwkami, suszonymi pomidorami, marynowanymi warzywami, kandyzowanymi owocami … .

Przy niewielkim nakładzie czasu zrobimy takie w domu. A co najważniejsze – jakie będą, zależy tylko od naszych upodobań i kreatywności. Kozi, owczy, tofu, z nerkowców … . Z orzechami, nasionami, ziołami … . 

Na spotkanie w gronie koleżanek przygotowałam dwa rodzaje serków z prażonymi orzechami i nasionami oraz przekładany bazylią i suszonymi pomidorami. Przepisy poniżej. Spróbujcie. Pracy niewiele, efekt znakomity. Każde dodane przeze mnie nasiona i orzechy można pominąć lub zastąpić innymi. Co kto lubi!

Serek z orzechami i nasionami

Przygotuj:

2 lub 3 kokilki, miseczki, plastikowe pojemniki wyłożone dokładnie folią spożywczą (jaki kształt wybierzesz, taki będzie serek). Im dokładniej i bez zagięć ułożymy folię, tym ładniej będzie wyglądał nasz serek na stole.

Składniki:

  • 2 opakowania naturalnego serka twarogowego (ja łączę philadelphię z Bieluchem – sama philadelphia jest za płynna, sam Bieluch za gęsty)
  • 1 łyżka nasion konopi
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich 
  • 1 garść orzechów pekan
  • 3 garście niesolonych pistacji
  • sól i ostra papryka do smaku

 

  1. Oba serki dokładnie połącz.
  2. Na suchej patelni dokładnie upraż wszystkie nasiona i orzechy. Odstaw do ostygnięcia. (Ja nie prażę pistacji – ale to kwestia gustu.)
  3. Teraz ze wszystkich nasion i orzechów trzeba zrobić drobną mieszankę. Ja wykorzystuję do tego mały blender kielichowy. Trzeba tylko uważać, by nie zrobić papki. Można też konopie delikatnie roztłuc w moździerzu, orzechy i migdały pokroić.
  4. Wszystkie składniki (serek, orzechy i nasiona) dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą i papryką.
  6. Przełóż do wyłożonych folią naczyń i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  7. Aby podać na stół, pojemnik, jak foremkę do babek, odwróć do góry dnem i postaw na drewnianej desce, talerzyku, półmisku. Ściągnij folię i gotowe! Możesz posypać jeszcze pistacjami.

Serek przekładany bazylią i suszonymi pomidorami

Przygotuj:

Miseczkę wyłożoną folią spożywczą. Wybierz taki kształt i rozmiar, jaki chcesz nadać serkowi.

Składniki:

  • 2 opakowania naturalnego serka twarogowego (ja łączę philadelphię z Bieluchem – sama philadelphia jest za płynna, sam Bieluch za gęsty). Pysznie udaje się z serkiem kozim. 
  • pęczek bazylii
  • 3 garście orzeszków piniowych (można je zastąpić innymi ulubionymi np. ziemnymi lub włoskimi)
  • 1/4 kubka suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku (można pominąć)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  1. Dokładnie połącz serki. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Upraż orzeszki piniowe.
  3. Bazylię i 2/3 orzeszków piniowych utrzyj w moździerzu. Dodawaj powoli tyle oliwy, by powstająca masa nie była sucha. Dopraw delikatnie solą.
  4. Pomidory i czosnek zblenduj na prawie gładką masę. Jeżeli pomidory nie były wcześniej w oliwie, dodaj przed blendowaniem. Dopraw.
  5. Do wyłożonej folią miski kolejno wkładaj: część serka, masę z bazylii, kolejną warstwę serka, masę z pomidorów, resztę serka. (Im mniej wymiesza nam się serek z kolorowymi masami, tym ładniej będzie wyglądać).
  6. Serek wstaw na kilka godzin do lodówki.
  7. Tak jak z serkiem z orzechami i nasionami – przed podaniem z serka zrób babkę, którą posyp prażonymi orzeszkami piniowymi.

Pomysł na przekładany serek zaczerpnęłam ze strony:

the FOOD CHARLATAN

Jeśli Ci się podobało
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Jeśli podoba Ci się mój blog, powiedz o nim znajomym :)