niedzielne śniadanie
przepisy

Jajka zapiekane w bułkach

Kanapki są nudne!

Zdaniem moich synów kanapki są nudne. I nie ma znaczenia z czym są. Żadne pasty, twarożki, szarpane mięsa nie zmieniają faktu, że kanapka to kanapka – nuuuda!

W ciągu tygodnia, kiedy kolację i śniadanie każdy z nas je o innej porze, kanapki od czasu do czasu od biedy ujdą. Starszy lubi „z czymś ciekawym” – najlepiej pastą ze strączków lub warzywnym pasztetem. Młodszy je chleb (bo raczej trudno to nazwać kanapką) tylko i wyłącznie z masłem i „posypką” z majeranku, tymianku, sezamu, czarnuszki itp. 

Ale w weekend kanapki już nie przejdą. Ani na śniadanie ani na kolację. 

Weekendowe długie śniadanie

Pyszną propozycją na wspólne śniadanie są jajka zapiekane w bułkach. U mnie w 3 wersjach – przecież nie może być tak, że wszystkie składniki pasują wszystkim! Mały nie je salami i awokado, duży białka jajka – jeżeli nie jest rozkłócone z żółtkiem. Całe szczęście, że mozzarella pasuje wszystkim.

Do tego dania możecie wybrać dowolne, ulubione bułki. Ja tym razem, ku wielkiej radości młodszego syna, kupiłam białe, pszenne bułeczki. Zamiast salami można dodać podsmażony boczek albo kawałki wędzonego kurczaka. Przepysznie wychodzą z liśćmi szpinaku. Jajka można wbić do wydrążonych bułek rozkłócone lub nie. Te rozkłócone po upieczeniu bywają odrobinę suche. Dlatego warto dodać do nich trochę masła klarowanego. Można je jeść z ketchupem lub majonezem. Ale podane z sosem holenderskim są najlepsze.

Jajka zapiekane w bułkach

Składniki na 4 porcje:

  • 4 bułki, które łatwo wydrążyć
  • 4 jajka
  • 4 garście mozzarelli
  • 1 awokado
  • 4 grubsze plastry salami
  • odrobina masła klarowanego
  • przyprawy np. majeranek, tymianek, pieprz i sól

 

  1. Z bułek odetnij górę i wydrąż. Uważaj, aby nie zrobić dziury, bo jajko będzie wypływać. Bułki ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem klarowanym lub wyłożonym papierem do pieczenia.
  2. Dno każdej bułki wyłóż tartą mozzarellą, a na nią połóż pokrojoną salami i kawałki awokado. Posyp przyprawami.
  3. Delikatnie wbij do bułek jajka. Znowu posyp przyprawami.
  4. Wstaw  bułki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do momentu, aż białko będzie prawie ścięte. (U mnie ostatnio było to po 20 minutach).
  5. Wyjmij bułki z piekarnika, posyp resztą mozzarelli i każdą przykryj odciętą górą. Wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 7 minut.
  6. Gotowe!

 

A po weekendzie znowu na śniadanie będą koktajle. Szybko się robi. I szybko je! Co jest szczególnie ważne, gdy do szkoły trzeba zdążyć na 8.00.

Jeśli Ci się podobało
error

2 komentarze

  • Małgorzata

    Mniam mniam, aż się głodna zrobiłam. Pomysł świetny. Napewno skorzystam. Chętnię poczytam o innych ciekawych pomysłach. Mój starszy syn to maruda w jedzeniu.

    • pugnosed

      Czasami z zazdrością patrzę na dzieci, które jedzą wszystko. Ale ja sama byłam ogromnym niejadkiem – wszystko wraca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Jeśli podoba Ci się mój blog, powiedz o nim znajomym :)