pasta słonecznikowa
przepisy

Jajka faszerowane pastą słonecznikową

Jajka faszerowane pastą z pestek słonecznika są doskonałą przekąską. Pasują na wielkanocny stół, ale również do piknikowego koszyka. Weźcie je do pracy razem z mixem sałat i ulubionymi warzywami. 

Pasta z pestek słonecznika

Pestki słonecznika są doskonałą bazą do różnorodnych past, którymi posmarujecie kanapki, zjecie z kawałkami warzyw, nafaszerujecie jajka, pieczarki, wydrążone bułeczki. Wystarczy szklankę pestek zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Ja często moczę przez całą noc. Odsączone pestki są gotowe, by dodać do nich ulubione dodatki. Ja zawsze dodaję czosnek, a prawie zawsze natkę pietruszki. Jak do tego dodacie suszone pomidory, przyprawy i trochę oliwy, to po zblendowaniu powstanie najprostsza, przepyszna pasta. Będzie dobra zarówno jako gładka masa, jak i trochę grudkowata. Ja wolę tę drugą wersję. Poniżej znajdziecie przepis na pastę, która świetnie się sprawdzi jako nadzienie do jaj.

Jajka faszerowane pastą słonecznikową z żółtkami

    Składniki:

  • szklanka namoczonych pestek słonecznika
  • 7 – 8 ugotowanych na twardo jaj
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka drobnego szczypiorku, opcjonalnie kilka listków wyhodowanych z czosnku (polecam!)
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka świeżo utartego chrzanu (lub więcej, jeżeli chrzan nie jest ostry)
  • oliwa lub jogurt naturalny (w ilości umożliwiającej blendowanie)
  • sól, pieprz 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (dla zdrowia i żółtego koloru)
  1. Jajka obierz, przekrój wzdłuż i oddziel żółtka.
  2. W blenderze połącz słonecznik, czosnek, żółtka z jaj na twardo, majonez, chrzan, powoli dodawaj oliwę lub jogurt.
  3. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję dodaj drobno pokrojony szczypiorek, przyprawy i wymieszaj.
  4. Gotową pastę nakładamy na wydrążone białka jaj.

Warianty:

  • jeżeli część jaj ugotujesz tak, by żółtko nie było całkiem ścięte, do pasty będzie można dodać mniej jogurtu czy oliwy
  • jeżeli nie lubisz chrzanu, zastąp go musztardą
  • ciekawego smaku dodadzą kapary lub anchois

Te jajka zawsze się udają. W końcu nikt nie wie, jaki ostateczny efekt chcemy osiągnąć. U mnie zawsze taki, jaki własnie wyszedł 😉 .

Wystarczy dobre pieczywo, pokrojone warzywa (seler naciowy, świeży ogórek, rzodkiewki, marchewka) oraz pyszne serki i gotowe!

Jeśli Ci się podobało
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Jeśli podoba Ci się mój blog, powiedz o nim znajomym :)