woda owocowo - ziołowa
przepisy

Domowa woda smakowa

Dlaczego woda?

Bo to woda najlepiej gasi pragnienie. Do niedawna uważałam, że moje pragnienie gasi tylko woda gazowana. Nadal ją uwielbiam. Nie kupuję już jednak po prostu jakiejś wody gazowanej. Zawsze w domu mam wodę wysokozmineralizowaną – te naturalne bąbelki mi wystarczają, a przy okazji dostarczam organizmowi niezbędnych składników mineralnych. Moje dzieci w ciągu dnia piją w zasadzie tylko wodę. Niestety młodszego kuszą jeszcze kolorowe butelki wód smakowych czy różnych napojów o dziwnych smakach i kolorach. Aby kusiły mniej, ale przede wszystkim by urozmaicić dietę, staram się regularnie wyciskać soki, a w upalne lato w lodówce zawsze stoi orzeźwiająca domowa lemoniada lub woda smakowa. W sokach przy okazji przemycę jakieś mniej lubiane warzywo (korzeń i natkę pietruszki, selera, cukinię). Sama nie przepadam za owocami – jem, bo powinno się. Dlatego wyciskając sok, dla siebie robię wersję warzywną z odrobiną tylko owoców.

Co dodawać do wody?

Do lemoniady czy wody smakowej możemy dodać wszystkie ulubione owoce i świeże zioła – te warto uprawiać na kuchennym oknie czy balkonie. l lubię dodawać też przyprawy: kardamon, goździki, imbir.  Aby czuć było ich aromat najlepiej ugotować je w szklance wody, odstawić do ostygnięcia, a zimne przelać przez drobne sitko. Dolewać do wody trzeba po trochu, by smak przypraw nie przytłumił smaku owoców i ziół. 

woda owocowa
Woda truskawkowo – rabarbarowa z ziołami

Woda truskawkowo – rabarbarowa z ziołami

Składniki na litrową butelkę:

  • 2 garście dojrzałych truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łodygi rabarbaru przekrojonego wzdłuż, a następnie na 1 cm kawałki
  • 2 gałązki mięty
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 gałązka stewii
  • 3 gałązki kopru włoskiego
  • lub inne ulubione owoce i zioła
  • zimna woda (my pijemy kranówkę)

Przygotowanie:

  1. Wrzuć truskawki i rabarbar do butelki i delikatnie pozgniataj – tak, by nie straciły kształtu, a puściły trochę soku.
  2. Dodaj, delikatnie potarte w dłoniach, zioła.
  3. Zalej wodą i dobrze wymieszaj.
  4. Odstaw na godzinę.
  5. Podawaj z lodem i gałązkami mięty.

 W upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie dania polecam jeszcze zielony koktajl, który zaspokoi również głód.

Jeśli Ci się podobało
error

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Jeśli podoba Ci się mój blog, powiedz o nim znajomym :)